Cafeaua este un savoir-vivre în cultura greacă. Grecii iau foarte în serios acest tabiet. Prin urmare, este potrivit ca un învățăcel de limba greacă să știe cum să comande o cafea bună într-un mod adecvat.

Cele mai apreciate 4 tipuri de cafele pe care grecii le comandă în viața de zi cu zi sunt:
– Freddo espresso;
– Frappe;
– Freddo cappuccino;
– Espresso.

Desigur, posibilitățile sunt variate. Fiecăruia îi place cafeaua în mod diferit. În limba greacă folosim trei cuvinte pentru a determina gradul de zahăr din cafeaua noastră. Spunem “ghliko” pentru dulce, “metrio” pentru ușor-dulce și “sketo” pentru fără zahăr.

Iată câteva exemple de comenzi de cafea:

Ένα φρέντο εσπρέσο μέτριο με ολίγη. /έna freddo espresso mέtrio me olίgi/ se traduce literalmente prin “Un freddo espresso mediu cu puțin (zahăr)”

În timpul verii, Freddo Espresso este o comandă obligatorie pentru majoritatea grecilor. Pentru unii (inclusiv eu), chiar și iarna! Observați cuvântul “oligi”. Nu sună corect la început. Dar este un cuvânt vechi care înseamnă “puțin” ca adjectiv feminin. Ce-ar fi să vă spunem că deja știați acest cuvânt ciudat și nu prea comun? Tot fără idee? Poate cuvântul “oligarhie” vă va reîmprospăta memoria. Acum vă puteți bucura de comanda dumneavoastră de cafea simțindu-vă cu adevărat privilegiat!

Ένα φραπέ γλυκό με γάλα. /έna frappe ghlikό me ghάla/ se traduce prin “Un frappe dulce cu lapte”

Frappe este pentru turiști, probabil, cea mai cunoscută opțiune de cafea grecească. În insule, în timpul verii, i se poate adăuga chiar și o lingură din delicioasa înghețată de vanilie!

Ένα εσπρέσο διπλό σκέτο. /έna espresso dhiplό skέto/ se traduce prin “Un espresso dublu simplu-fără zahăr”

Această opțiune este pentru băutorii pasionați, care iubesc o cafea neagră și intensă pentru a le stimula simțurile. Este, de asemenea, popular să o comanzi “freddo”. Deci, ceva similar cu: “έna freddo espresso dhiplό skέto”. Această cu siguranță vă va ține treaz și energizat pentru câteva ore întregi!

Ένα καπουτσίνο γλυκό με κανέλα. /έna cappuccino ghlikό me kanέla/ se traduce prin “Un cappuccino dulce cu scorțișoară”

Aceasta este o alegere pentru cei care își doresc să înceapă ziua cu un desert dulce! Frumos, cald și cremos, aceasta reprezintă, cu siguranță, o comandă excelentă, mai ales pe timpul iernii! Desigur, această băutură se poate comanda și rece. Trebuie doar să adăugați cuvântul “freddo” și este suficient!

Daca ați repetat cu voce tare vreuna dintre aceste fraze, felicitări!

Ați vorbit ca un veritabil grec!

Cum vi s-a părut acest articol? Data viitoare când vizitați Grecia, asigurați-vă că folosiți aceste informații, credem utile, și vă garantăm că oamenii vor fi plăcut surprinși că știți toate aceste expresii!

Mulțumim Evangeliei pentru acest articol!

Search