Arakas (αρακάς) este unul dintre multele preparate culinare tradiționale grecești și, poate, nu unul de notorietatea altor preparate. Acesta aparține unei categorii de mâncăruri „uleioase”/ladera/, fiind făcute cu o cantitate mai mare de ulei de măsline, deoarece mulți greci cred că acesta poate „curăța stomacul” sau „unge intestinele”. Preparatul este extrem de sănătos deoarece este făcut cu ingrediente proaspete precum mazăre, morcovi, ceapă, usturoi, roșii și pastă de roșii și uneori chiar și mărar!

Αρακάς (Arakas) (sursa: Eva Zervaki, Forum Culinar, 01 iunie 2023)

Crescând în Grecia, copiilor de obicei nu le place acest tip de preparat, pregătit exclusiv din legume! La maturitate însă, acest aliment devine unul dintre preparatele culinare clasice ale „mamei” pentru mulți!

De obicei, grecii îl prepară miercurea sau vineri, în zilele de post, cu brânză feta sau ca atare sau cu niște ulei de măsline și oregano deasupra, ingrediente sănătoase și plin de proteine! Pâinea proaspăt coaptă este, de asemenea, un însoțitor de nădejde pentru toate aceste preparate culinare „uleioase” și mediteraneene!

Ingrediente

Arakas pentru patru persoane se pregătește folosind între 700 și 800 grame de mazăre (poate fi și congelată, la pungi de 500 grame sau de 1 kilogram), 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 2 morcovi de mărime medie, 2 cartofi mari, o jumătate de legătură de mărar, o lingură și jumătate de pastă de roșii, 2 roșii, o jumătate de cub de concentrat de legume, sare, piper și ulei de măsline.

Cum se prepară

Într-o oală puneți puțin ulei de măsline și adăugați ceapa tocată si usturoiul în sote pentru 2 minute.

Într-un blender adăugați roșiile pe care le mixați. Puneți amestecul rezultat în oală. Pentru a căpăta mai mult parfum, usturoiul poate fi pus în blender împreună cu roșiile.

Se adaugă mazărea pe care o amestecați cu o lingură de lemn, punând încet circa 200 ml apă (aproximativ un pahar) și jumătate din cubul de concentrat de legume și se lasă la fiert între 20 și 25 de minute. În mod ideal, puteți adăuga condimentele preferate de dumneavoastră acum (ex. sare și piper). Aveți grijă să limitați adaosul de sare știind că, în cubul de concentrat, sarea este deja inclusă!

Pe măsură ce amestecul fierbe la foc domol, se continuă cu curățarea morcovilor și a cartofilor și porționarea lor în bucăți mici, pentru o mai rapidă pregătire! Adăugați legumele și, de asemenea, puțină apă și 1 lingură și jumătate de pastă de roșii. Acoperiți oala cu capacul ei și lăsați ca amestecul să fiarbă până când bucățile de cartofi sunt moi (între 35 și 40 de minute). După ce stingeți focul, luați oala de pe plita de gătit și adăugați mărarul tocat mărunt, amestecați pentru a omogeniza preparatul și închideți capacul pentru a-l „marina”. După 10 minute începeți să serviți în farfurii mari cu felii de feta!

Poftă bună! 😊

Acest articol ne-a fost, cu amabilitate, pus la dispoziție de Eva ZERVAKI. Mulțumim🙂.

Search