De ce spunem “kala koulouma” în Lunea Curată? 🤔🇬🇷
Ați fost vreodată la faimoasele carnavale grecești din Februarie și Martie? Distractiv, nu?
Dar știți ce se întâmplă defapt după acestea? 🧐
Kathara Deftera este acea zi de Luni din an în care începe postul de 40 de zile de dinaintea Paștelui. În timpul acestei zile, grecii fac multe activități recreative. Îi veți vedea afară, în parcuri și pe micile dealuri, înălțând zmee, bucurându-se de preparate tradiționale de post, precum calamari, măsline, caviar (taramas/taramosalata), cartofi fierți fără ulei, dolmadakia (orez în foi de viță – formă similară cu sarmalele), caracatiță fiartă cu oțet și niște halva, și bineînțeles vedeta zilei: lagana (pâine tradițională). 🇬🇷🌿
Acest tip de mâncare se numește “Koulouma”. Este practic un nume al preparatelor culinare care sunt de post și nu conțin ulei, carne sau lactate. 🍎🫒🥖
Cercetătorii spun despre “Koulouma” că ar fi o posibilă preluare din latinul “Cumulus” care semnifică prosperitate și abundență. În consecință expresia “Kala Koulouma” vine din acest fapt și se traduce: “Fie să ne înfruptăm în abundență cu mâncărurile de post (koulouma)”. Acesta este începutul Sarakosti, Lunea Curată.
Un Koulouma fericit tuturor! ❤ 🥳
Mulțumim Evangeliei pentru acest articol!

Search