Yiuvarlakia (γιουβαρλάκια)

Yiuvarlakia (γιουβαρλάκια), pe lângă faptul că este un răsucitor de limbi, este o supă delicioasă de iarnă în Grecia. Originea sa provine probabil din Turcia, deoarece felul de mâncare se numește yuvarlak. Este extrem de sățioasă și ușor de făcut!

Yiuvarlakia I (sursa: Eva Zervaki, Fototeca Personală, 04 iunie 2023)

Acasă, în familiile grecești, se face, de obicei, o cantitate mare de supă, care se mănâncă pe perioada a 3-4 zile! Puteți chiar păstra în congelatorul frigiderului excedentul de supă, astfel încât să aveți la dispoziție niște yiuvarlakia oricând aveți nevoie de o mâncare nostalgică și făcută în casa!

Ingrediente

Yiuvarlakia pentru patru – șase persoane se pregătește folosind 2 cartofi mari, 500 grame carne de vită tocată, o jumătate de cană de orez „Karolina” (https://produse-grecia.ro/produs/orez-carolina-500gr/), o ceapă, pătrunjel, mărar, un ou și 4 linguri de ulei de măsline. Pentru avgolemono (amestec de ouă și lămâie) folosiți un ou la temperatura camerei și o lămâie.

Cum se prepară

Mai întâi faceți yiuvarlakia (perișoarele). Într-un castron puneți carnea de vită, uleiul, oul, sare și piper, ceapa tocată, pătrunjel, mărar și se combină cu una sau două căni de apă. Adăugați orezul și după ce le amestecați bine, amestecul se lasă deoparte.

Puneți pe aragaz o oală mare cu apă și când apa ajunge la o temperatură călduță, adăugați încet perișoarele. Puneți capacul și asigurați-vă că apa dă în clocot. Verificați, din când în când oala, și scoateți cu o lingură spuma albă care iese în urma fierberii cărnii.

Când ajunge la fierbere și după ce ați scos spuma, puneți la loc capacul și lăsați oala să fiarbă circa 10 – 15 minute. Ulterior, tocați cartofii în cubulețe mici și îi puneți în oală. Acesta este cel mai bun moment pentru a pune puțină sare în supă. Lăsați supa să fiarbă circa 45 de minute și, după, o luați de pe foc.

Yiuvarlakia II (sursa: Eva Zervaki, Fototeca Personală, 04 iunie 2023)

Acum este timpul pentru avgolemono-ul pomenit anterior! Într-un blender puneți oul la temperatura camerei și zeama de la o lămâie. Cu o lingură începeți să adăugați o parte din amestecul din oală în blender, încet, astfel încât oul din el să nu se închege! Umpleți blenderul și apoi puneți amestecul înapoi în oală! O lăsați puțin deoparte pentru ca aromele să se combine și voilà! Supa dumneavoastră groasă și delicioasă este gata să fie servită în boluri mari!

Poftă bună! 😊

Acest articol ne-a fost, cu amabilitate, pus la dispoziție de Eva ZERVAKI. Mulțumim🙂.

Search